Skip to content

EXPERIMENTUL CERN!(10 septembrie 2008)

September 11, 2008
Azi, la ora 11.23, primul fascicul accelerat de gigantica maşinărie de la Geneva îşi încheia cu succes traseul, după un singur incident minor, şi destupa sticle cu şampanie. Al doilea fascicul a avut aceeaşi soartă norocoasă, în jurul orei 16.00.

Ieri dimineaţă, camerele video şi privirile din toată lumea au fost aţintite spre graniţa dintre Franţa şi Elveţia, în aşteptarea inaugurării acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider). Prilej de teamă pentru adepţii teoriilor apocaliptice şi de exaltare pentru pasionaţii de ştiinţă din întreaga lume, debutul proiectului aflat în grija Laboratorului European pentru Fizica Particulelor (CERN) s-a dovedit a fi un succes.

“Ne confruntăm cu două emoţii: satisfacţia finalizării unei sarcini măreţe şi speranţa că vom realiza descoperiri importante”, a descris Robert Aymar, directorul general CERN, starea de spirit pe care cei aproape 10.000 de cercetători implicaţi în proiect au avut-o înainte de inaugurare.

La 10.32, ora României, un fascicul de protoni a fost trimis prin tunelul circular de 27 de kilometri în sensul acelor de ceasornic. Din loc în loc, fasciculul a fost oprit, pentru a i se corecta direcţia de înaintare. I-a luat însă mai puţin de o oră să parcurgă întreg circuitul, astfel că la 11.25, două puncte albe au clipit pe ecranul unui calculator, semnalând că protonii au trecut testul cu brio. În camera de control a laboratorului CERN s-au auzit imediat uralele şi strigătele de bucurie ale celor prezenţi, scrie “The Guardian”. Mulţi dintre cercetătorii implicaţi în proiect n-au ieşit însă din birourile lor să ciocnească un pahar de şampanie din cauza mulţimii de jurnalişti.

“Cercetătorii stau în birourile lor, fiindcă le-au făcut loc jurnaliştilor care au invadat instituţia, în număr de peste 250. Au lăsat festivităţile de deschidere şi de ciocnire a paharelor de şampanie pe seama invitaţilor”, a povestit, ieri, pentru Cotidianul, în jurul orei 15.30, Mircea Penţia, cercetător asociat la CERN. Asta pentru că sunt concentraţi strict asupra muncii pe care o au în faţă: “Când se va da drumul la ciocniri, va fi o competiţie între cele patru experimente, în special între ATLAS şi CMS: care dintre ele va fi prima ce va descoperi bozonul Higgs?”, a precizat fizicianul român.

Bucuria turei complete făcute de primul fascicul a fost însă umbrită, după câteva zeci de minute, de vestea unui incident minor survenit la sistemul criogenic al acceleratorului, a notat “The Guardian”. Răcirea este esenţială pentru funcţionarea LHC, deoarece magneţii superconductori pe care îi are funcţionează la o temperatură de circa minus 271 de grade Celsius. Totuşi, inginerii au dat asigurări că nu s-a petrecut nimic grav, astfel că la ora 15.48 un al doilea fascicul a fost trimis prin tunel în direcţia opusă, ajungând teafăr la destinaţie în jurul orei 16.00, după cum ne-a confirmat prof. dr. Mihai Petrovici, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele.

“Panică născocită în România”

La rândul lor, cercetătorii români de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele, parteneri ai experimentului LHC, au urmărit cu sufletul la gură videoconferinţa transmisă de CERN de la primele ore ale dimineţii, în cadrul căreia s-au transmis în direct rezultatele testului. “Testele au fost făcute cu succes, noi deja am primit primele rezultate de la colaborarea în care suntem implicaţi, proiectul ALICE, care demonstrează că fasciculul (n.r. – primul dintre ele) a fost introdus, perfect ţinut sub control”, ne-a declarat, ieri, în jurul orei 16.00, Mihai Petrovici, coordonatorul echipei din cadrul Departamentului de Fizică Hadronică de la Institut.

Cât despre panica apocaliptică stârnită cu câteva zile înainte de lansarea acceleratorului, Mihai Petrovici nu-i găseşte nici o justificare. “Această panică a fost născocită în România, ca întotdeauna cu intensitate mult mai mare. Problema este că în România, până acum, nu s-a făcut absolut deloc publicitate legată de implicarea noastră în activităţile de la CERN, de rezultatele cercetării ş.a.m.d.”, explică el, demontând riscul apocaliptic al ciocnirilor: “Pe secundă, la nivelul universului, se întâmplă mai mult de un milion de milioane de asemenea ciocniri pe cât se vor realiza pe durata de funcţionare a acceleratorului”.

Motoare turate la maxim abia în 2009

Experimentele propriu-zise de la LHC vor lua startul abia pe 21 octombrie. Fasciculele vor fi trimise atunci simultan în cele două direcţii, la o viteză apropiată de cea a luminii (300.000 de kilometri pe secundă) pentru a se realiza ciocniri ale particulelor, cu scopul de a fi generate “noi particule şi procese, în prezent prevăzute doar teoretic în literatura de specialitate”, aşa cum a subliniat Mircea Penţia. Mai mult, acceleratorul va funcţiona la capacitate maximă abia în 2009, ceea ce înseamnă că va mai dura până când cercetătorii îşi vor putea evalua ipotezele, precum existenţa bozonului Higgs (responsabil cu masa corpurilor) şi a altor dimensiuni spaţiale în afară de cele patru acceptate în prezent, posibilitatea apariţiei unor găuri negre în miniatură şi validitatea aşa-numitei teorii a suprasimetriei, care asociază oricărei particule o antiparticulă.

Live: Big Bang recreation experiment at CERN!

“APOCALIPSA” SE AMANA PENTRU OCTOMBRIE!

Deşi doar o mână de cercetători consideră că imensul dispozitiv de sub graniţa Franţei cu Elveţia, construit de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN), va cauza distrugerea Terrei, presa din întreaga lume s-a luat la întrecere în propovăduirea unui scenariu apocaliptic în care o gaură neagră va devora Pământul. A fost suficient pentru fanatici să vadă în LHC, sub influenţa profeţiilor apocaliptice, un simbol al cunoaşterii scăpate de sub control, ce va duce inevitabil la nimicirea umanităţii. Nu a durat mult şi forumurile au fost umplute de comentarii în care se spune că cei opt miliarde de dolari cheltuiţi pentru ambiţiosul experiment ar fi trebuit folosiţi în alte scopuri, precum stârpirea foametei, şi că oamenii de ştiinţă care s-au implicat în proiect ar trebui pedepsiţi.

„Lumea va lua într-adevăr sfârşit astăzi, dar numai pentru că înţelegerea noastră asupra mecanismelor care o fac posibilă se va îmbogăţi considerabil şi se va schimba radical odată cu lansarea LHC“, crede Lucian Ancu, doctorand român la Universitatea Nijmegen, din Olanda. „Astăzi puteţi fi martorii pornirii unei maşini care va schimba faţa lumii aşa cum o ştim. De aceea merită să staţi cu ochii pe acest proiect. Nu din frica unui iminent sfârşit al lumii, ci din bucuria de a fi martori la un moment care va revoluţiona ştiinţa de astăzi“, a precizat el într-un articol publicat pe stiinta.info.

Pentru cei pregătiţi să dea ca sigur sfârşitul lumii azi, oamenii de ştiinţă îi anunţă că de abia în octombrie vor avea primele ciocniri de particule. De altfel, CERN a publicat pe 5 septembrie un raport privind siguranţa proiectului, care a întărit concluziile similare la care au ajuns şi alte rapoarte din trecut. „LHC e sigur, iar afirmaţiile potrivit cărora prezintă riscuri sunt pură fantezie“, a declarat directorul general al CERN, Robert Aymar.

Primii care s-au arătat convinşi că acceleratorul va pune capăt lumii au fost doi oameni de ştiinţă controversaţi, fizicianul Walter Wagner şi cercetătorul în teoria timpului, Luis Sancho. Ei au intentat în luna mai un proces împotriva CERN, la o instanţă judecătorească din Hawaii, din teama că acceleratorul va genera o gaură neagră minusculă ce va înghiţi Pământul sau o serie de particule numite „strangelets“, menite să transforme Terra într-un bulgăre de materie moartă. Walter Wagner a mai iniţiat procese de acest tip înainte de punerea în funcţiune, în 2000, a acceleratorului de ioni grei relativişti al Laboratorului Naţional Brookhaven din Statele Unite. Barbatul n-a avut câştig de cauză, iar acceleratorul nu a generat nici un scenariu apocaliptic de când a fost inaugurat. O temere similară o are şi un grup de cercetători condus de Otto Rossler, un chimist german ajuns la pensie, scrie publicaţia „Daily Mail“. Rossler şi adepţii săi cred că experimentele desfăşurate la LHC vor duce la apariţia unui quasar devastator (n.r. – sursă intensă de energie, alimentată de găuri negre) în interiorul Terrei.

Teoriile au fost adaptate, apoi, la profeţii mayaşe, care dau termenul limită al Apocalipsei în 2012 şi la scrierile lui Nostradamus, care prevesteau într-un catren: „Fugiţi, fugiţi din Geneva cu toţii (…) Raza contrapozitivă o să vă extermine pe toţi“. „Nimic nu se va întâmpla timp de patru ani. După acest interval, o rază de lumină va ţâşni din Oceanul Indian şi nimeni nu va fi în stare să explice fenomenul“, a declarat Rossler, adăugând că quasarul va produce tsunami-uri şi cutremure puternice. „Atmosfera se va transforma radical, viaţa va lua sfârşit. Va fi fum şi foc, la fel cum scrie în Biblie“, a mai spus chimistul. Grupul condus de Rossler a cerut, în luna august, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului oprirea proiectului, însă nici această iniţiativă, nici cea formulată în Hawaii nu au reuşit să deturneze lansarea acceleratorului de la calendarul prestabilit.

Unii opozanţi ai LHC au decis să-şi facă însă dreptate pe cont propriu, ameninţându-i cu moartea pe cercetătorii CERN la telefon şi prin e-mailuri, precizează „The Telegraph“. Cele mai multe mesaje au fost de tipul „sunteţi răi şi periculoşi şi veţi distruge Terra“, însă au existat şi persoane care le-au ţintit coarda sensibilă. Este cazul unei mame care l-a sunat pe James Gillies, purtătorul de cuvânt al CERN, rugându-l: „Sunt extrem de îngrijorată. Spuneţi-mi, vă rog, că nici un pericol nu-mi ameninţă copiii“. Laboratorul european şi-a luat chiar şi măsuri de protecţie împotriva unor eventuale atentate.

„Eu nu am primit ameninţări, însă conducerea CERN a întărit paza la accesul în incinta institutului, pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute“, a declarat, de la Geneva, pentru Cotidianul, Mircea Penţia (foto), cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară din România şi cercetător asociat la CERN. Potrivit acestuia, aproape 100 de cercetători români sunt implicaţi în proiectul de la CERN.

Cei care cred că acceleratorul de particule va aduce Apocalipsa n-ar trebui însă să se grăbească să-şi facă socotelile cu viaţa, spun cercetătorii români. „Pe 10 septembrie nu se vor produce ciocniri, ci doar se vor accelera protoni, pentru marcarea începerii funcţionării acceleratorului. Mai mult, energia de accelerare este mult mai mică decât cea la care va funcţiona LHC. Abia în octombrie (n.r. – pe data de 21) vor începe ciocnirile de particule“, a declarat pentru Cotidianul Călin Alexa (foto), fost cercetător asociat la CERN. Penţia a subliniat că frica de o eventuală Apocalipsă este neîntemeiată, din moment ce „ciocnirile de particule vor avea loc la energii aflate încă departe de energia maximă a razelor cosmice care intră în contact cu atmosfera Terrei. Aceste interacţiuni se petrec de miliarde de ani, şi totuşi până în prezent nu au fost observate efecte vizibile pe Pământ“.

Ciocnirile de particule urmăresc să răspundă unora dintre cele mai importante întrebări ale oamenilor de ştiinţă privind mecanismele universului. Un astfel de mister este existenţa bozonului Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu“, despre care se crede că e responsabil cu masa corpurilor. De asemenea, un alt obiectiv este confirmarea teoriei supersimetriei, potrivit căreia fiecare particulă are drept corespondent o antiparticulă, descoperire ce ar putea elucida misterul materiei negre. Alte aspecte care vor fi urmărite sunt existenţa unor dimensiuni suplimentare celor cunoscute (trei spaţiale şi una temporală) şi posibilitatea apariţiei unor găuri negre în miniatură.

Biografia celui mai ambiţios experiment ştiinţific :
• 8 miliarde de dolari au fost cheltuiţi pentru acceleratorul de particule de la CERN
• 14 ani a necesitat lansarea ambiţiosului experiment
• 10.000 de oameni de ştiinţă şi ingineri din 85 de ţări au participat la proiect
• 27 de kilometri are tunelul care găzduieşte acceleratorul, aflat la 100 de metri adâncime
• 99,9999991% din viteza luminii (300.000 km/s) va fi viteza cu care vor circula protonii
• minus 271 de grade Celsius este temperatura acceleratorului, mai rece decât cea a spaţiului cosmic îndepărtat
• 9.300 de magneţi va avea LHC
• 450 de miliarde de electron-volţi va fi energia la care vor avea loc primele coliziuni

SURSA:Cotidianul

SIMULARE PE CALCULATOR :Cum se formeaza gaura neagra si cum va absorbi PAMANTUL!!!!

Cern For Concern

Effects of a Black

Hole

The Black Hole – The Glory Hole

tracker

18 Comments leave one →
  1. September 11, 2008 2:09 pm

    mmmmda….putem sa mai dormim linistiti cam vreo 40de zile pana la inceperea cu adevarat a experimentului(zic ei) 🙂 ….ieri a fost doar un test! 😉
    ce sa mai…aveam de toate,asta ne mai lipsea!ce-a creat dzeu ,pana la urma omul v-a distruge….datorita unora cu minti bolnave de interese!probabil ne grabim to END THIS WORLD,asa… din plictiseala…. 😉

  2. September 11, 2008 2:55 pm

    Gaură neagră

    O gaură neagră este un loc din spaţiu în care câmpul gravitaţional este atât de puternic încât nimic nu poate scăpa după ce a trecut de orizontul evenimentului. Radiaţia electromagnetică (lumina de ex.) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, aşa încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind şi numele. Mai este cunoscută şi ca „singularitate”

  3. September 11, 2008 3:01 pm

    Ecuaţia lui Einstein!

    n relativitatea generală, gravitaţia este o manifestare a curburii spaţiu-timp. Obiectele masive distorsionează spaţiul şi timpul, astfel încât regulile uzuale ale geometriei nu se mai aplică. Lângă o gaură neagră, distorsiunea spaţiu-timpului este foarte severă şi din această cauză găurile negre au nişte proprietăţi foarte ciudate. O gaură neagră are ceva ce se cheama ‘orizontul evenimentului’ sau Raza Schwarzschild. Aceasta este o suprafaţă sferică ce marchează graniţa găurii negre. Poţi “intra” în gaură prin acest orizont, dar nu mai poţi ieşi niciodată. De fapt, odată ce ai trecut de orizontul evenimentului, eşti condamnat să te apropii din ce in ce mai mult de ‘punctul de singularitate’ din centrul găurii negre. S-a estimat că punctul de singularitate este „traducerea” unei forţe gravitaţionale care tinde, ca şi valoare, spre infinit.

    Singularitatea gravitaţională reprezintă un punct de volum ce tinde spre zero cu o masă ce tinde spre infinit. Atfel spus, este un punct de concentraţie infinită si cu o forţă gravitaţională imensă. Se presupune că singularitatea ar reprezenta inima unei găuri negre. De asemenea, este punctul in care legile fizicii newtoniene nu mai au aplicaţie.

  4. Mami permalink
    September 11, 2008 4:14 pm

    Buna ziua dragelor!
    Da se prea poate sa ne astepte “sfirsitul lumii” in octombrie!

    Eu stau si ma tot gindesc oare chiar nu aveau ce face cu acei 8 miliarde de dolari????
    Chiar asa curiosi sint unii de gaurile negre,ca vor sa afle tot chiar cu riscul de a fi inghitit Pamintul de o gaura din asta?

    Cine ne poate asigura 100% ca nu exista nici un risc???
    Oamenii de stiintza???
    Pai cunoastem o gramada de cazuri cind acesti “savanti” s-au inselat,chiar si cind initial erau SIGURI 100%!!!

  5. September 11, 2008 4:36 pm

    pe mine ma revolta faptul ca nebunii savanti se cred stapanii lumii…si nimeni se pare ca nu-i poate opri! eu vreau sa intreb un lucru: pe noi cand dzeu o sa ne intrebe daca suntem de acord cu astfel de experimente????o gramada de bani s-au alocat pt toata nebunia asta….de undeeeeeee???!!

  6. September 11, 2008 4:45 pm

    mami,ma uimesti mai tot timpul…prin atitudinea ta in fiecare zi!esti fff atenta la tot ce misca pe blog 🙂 ….si asta ma bucura enorm!te felicit! 😉

  7. Lia permalink
    September 11, 2008 5:15 pm

    cine le da dreptul acestor indivizi sa se joace de-a D-zeu???

    si, pentru ce toate astea??la ce ne folosesc???
    chiar avem nevoie de teleportare?? nu era suficienta clonarea???

    stiinta este un fenomen extraordinar…dar, oare cand trebuie sa ne oprim???

    de ce sa cheltui atatea miliarde, cand milioane de semeni de-ai nostri mor de inanitie???

    sa nu uitam ca…CURIOSII MOR REPEDE…

    Doamne fereste, de efecte secundare!

    ne jucam de-a UITE PLANETA, NU E PLANETA!

    Anis, felicitari pt acest articol!

  8. September 11, 2008 5:54 pm

    merci lia!pe mine ma infioara filmuletele astea…..!! 😦

  9. September 11, 2008 8:34 pm

  10. September 11, 2008 8:35 pm

    Large Hadron Collider Budget Meeting

  11. mike permalink
    September 12, 2008 2:26 pm

    Ce limitati mai sunt romanii… Prostia si indoctrinarea religioasa v-a inghitit deja, nu mai e necesara o gaura neagra. Fara voi poate am fi o tara civilizata.

  12. September 12, 2008 3:39 pm

    ok,merci pt mesaj…i got it! 🙂 noi suntem prostii si tu esti ala luminatul!dar eu zic asa:nu era oare mai frumos si mai civilizat (ca tot ai adus vb),daca veneai si cu niste argumente solide??!! 🙂 cat despre gaura neagra,probabil ca e valabila si reciproca… 😉 no offense !

  13. September 12, 2008 3:51 pm

    aaaa,vorbeai despre cat de limitati sunt romanii….ma scuzi,dar tu chiar esti limitat…sau probabil ai trait in tunelul de la CERN,daca n-ai vazut ca “fenomenul” a fost fff disputat in toata lumea ,pe mai toate canalele de televiziune!eram curioasa sa stiu ce profesie ai….ca de “botanisti” sunt satula! 🙂 again,no offense! 😛 (tu m-ai provocat)

  14. Lia permalink
    September 12, 2008 5:52 pm

    exact… nu mai aste nevoie de gauri negre…avem f multe…una dintre ele este chiar in capul tau… d-nule necivilizat!

  15. viorica permalink
    September 14, 2008 1:46 am

    cind am citit despre acest experiment m-am dus cu gindul la ATLANTIDA!!!!

  16. September 15, 2008 2:55 pm

    „Gaură neagră” în reţeaua informatică a CERN!

    Website-ul Centrului European de Cercetare Nucleară, unde se află cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost spart chiar în ziua experimentului de hackeri

    Hackerii au modificat o pagină web a CERN şi au făcut haz de informaticienii centrului, numindu-i „şcolari”.

    Autorii atacului au reuşit să pătrundă într-una dintre reţelele informatice care permite accesul la acceleratorul de particule LHC, aflat în Elveţia.

    Hackerii au introdus o pagină internet pe site-ul CERN, pe care au semnat-o “The Greek Security Team” (echipa greacă de securitate). Ei au ridiculizat securitatea informatică a site-ului, afirmând că cei care l-au conceput sunt nişte “şcolari”.

    La CERN a început miercuri un experiment ştiinţific a cărui ambiţie este de a recrea primele momente ale Universului. Hackerii susţin că au spart site-ul chiar miercuri, în ziua în care se desfăşura experimentul istoric, dar precizează că nu au avut intenţia de a perturba evenimentul.

    Activitatea cercetătorilor nu a fost afectată, iar persoane din interiorul CERN au luat în râs afirmaţiile hackerilor care au spus că au fost “la numai un pas” de sistemele care controlau experimentul.

    Nicio stricăciune

    James Gillies, un purtător de cuvânt de la CERN, a declarat pentru cotidianul britanic “Times” că nu ştie cine sunt piraţii informatici. “Dar se pare că ei nu au provocat nicio stricăciune. Se pare că este vorba despre persoane care voiau să demonstreze că CERN poate fi piratat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

    LHC urmează să ciocnească protoni care circulă în sensuri inverse, eliberând particule elementare care până în prezent nu au mai fost observate. Sistemul va recrea, pentru o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în univers imediat după Big Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

    Două prime fascicule de particule au efectuat miercuri un tur complet în inelul de 27 de kilometri aflat la 100 de metri sub pământ, de o parte şi de alta a graniţei franco-elveţiene.

    Se pare că este vorba despre persoane care voiau să demonstreze că CERN poate fi piratat
    James Gillies,
    purtător de cuvânt de la CERN

    😀 😀 😀

  17. September 19, 2008 10:48 pm

    Cel mai mare experiment stiintific din lume, oprit de ‘o problema electrica’

    Uriasul accelerator de particule de la Centrul European de Cercetare Nucleara (CERN) a fost oprit miercuri, la o saptamana de la punerea sa in functiune, din cauza unei “probleme electrice”, informeaza NewsIn
    Acceleratorul LHC, cel mai mare instrument de fizica din lume, este “inca in faza de testare, este un instrument foarte complex si este normal sa se mai opreasca”, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant de la CERN.

    “Problema electrica” a afectat sistemul de racire a circuitului de 27 de kilometri, aflat la 100 de metri sub pamant, prin care circula fascicule de protoni, ghidate de magneti supraconductori raciti la minus 271,3 grade Celsius, adica aproape de zero absolut, a precizat purtatoarea de cuvant.

    LHC urma sa fie repornit “in urmatoarele ore”, potrivit acesteia.

    Accleratorul trebuie sa produca intrarea in coliziune a protonilor care circula in sensuri inverse la o viteza apropiata de cea a luminii, provocand desprinderea unor particule elementare inca neobservate fizic pana in prezent.

    LHC va recrea, timp de o fractiune de microsecunda, conditiile care prevalau in Univers imediat dupa Big Bang, inainte ca particulele elementare sa se asocieze pentru a forma nuclee de atomi.

    Fizicienii de la CERN spera sa poata detecta in fine bosonul Higgs, o misterioasa particula care ar da masa tuturor celorlalte in teoria “Modelului standard”.

    Coliziunile ar putea genera trei gauri negre minuscule, despre care fizicienii de la CERN dau asigurari ca nu reprezinta un pericol, pentru ca prezenta lor va fi efemera. Cativa oameni de stiinta s-au temut insa ca acestea vor absorbi toata materia din jurul lor, provocand sfarsitul lumii.

    Proiectul de 3,7 miliarde de euro a fost conceput in 1983, iar lucrarile la el au inceput in 1996. Proiectul a mobilizat mii de fizicini si ingineri din toata lumea.

    Sursa: 9AM, astazi

  18. September 22, 2008 6:48 pm

    Sfarsitul lumii se amana cu doua luni!

    — Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), in valoare de peste 5 miliarde de euro, a fost oprit la doar cateva zile de la lansare, din pricina unei probleme electrice care a afectat sistemul de racire al circuitului.

    Defectiunea tehnica a cauzat supraincalzirea magnetilor. Drept urmare, repunerea acceleratorului in functiune va fi posibila abia peste doua luni, dupa cum a asigurat un purtator de cuvant al CERN.
    Oficialii de la Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare spun ca problema tehnica survenita este mai grava decat anticipasera initial. Astfel, acceleratorul de particule, care are misiunea de a detecta particulele elementare ale materiei (ale caror taine nu au fost inca deslusite de metodele fizicii traditionale), nu va mai functiona pana ce investigatia demarata in acest caz nu va fi finalizata. Din primele cercetari, se pare ca vinovata este una dintre conexiunile electrice de la o pereche de magneti – aceasta a cauzat scurgerea unei cantitati de heliu in tunel, alertand oamenii de stiinta.
    “Genul acesta de incidente pot aparea oricand, avand in vedere anvergura si unicitatea proiectului”, a spus profesorul Johathan Butterworth, de la Universitatea din Londra.
    In urma avariei, sectorul implicat va trebui readus la temperatura camerei, pentru ca oamenii de stiinta sa poata repara, ori inlocui magnetul cu pricina. Desi aceasta operatiune nu dureaza mai mult de cateva zile, nu la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste reincalzirea sectorului afectat, care va rapi fizicienilor cel putin doua saptamani.
    “Cand reusim sa asamblam asemenea dispozitive, atat de complicate si inovative, care se situeaza la granita putintelor noastre teoretice si umane, nu ne putem astepta sa decurga totul fara probleme. Totusi, acesta este pretul pe care il platim pentru cea mai insemnata descoperire in ceea ce priveste Universul”, a declarat profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchester, citat de telegraph.co.uk.
    Primul fascicul de protoni a fost injectat in cadrul acceleratorului miercuri, indicatorii de pe ecranele de control indicand ca acesta a intrat cu succes in prima sectiune a tunelului si ca, la mai putin de o ora de la inceperea experimentului, a parcurs un tur complet al tunelului, realizand obiectivul principal al cercetatorilor pentru prima zi a experimentului.
    Oamenii de stiinta apreciaza ca, in anumite portiuni ale tunelului, razele se vor incrucisa, lovind patru detectori masivi care monitorizeaza coliziunile in vederea detectarii de evenimente iesite din comun. Acestia spera ca, in cadrul experimentului, vor putea detecta noi particule sub-atomice care sa ofere informatii fundamentale referitoare la natura Universului. In acest sens, LHC a fost dotat cu o serie de detectori: Atlas, care va detecta urme de elemente fizice noi, dar si resturi de origini ale materiei, CMS, care va incerca sa identifice bosoni Higgs si va cauta informatii privind gaurile negre, Alice, care va studia forma “lichida” a materiei/plasmei, LHCb, care va investiga ce s-a intamplat cu materia-lipsa dupa Big Bang, in conditiile in care acesta a creat cantitati egale de materie si antimaterie.
    In contextul defectiunii survenite, responsabilii nu au apreciat valoarea pagubelor, dar au dat asigurari ca, pe masura ce vor primi informatii noi, nu vor ezita sa le faca publice.
    Dupa ce au fost in centrul atentiei publicatiilor din toata lumea, cercetatorii de la CERN monopolizeaza si celebrul portal Youtube – inspirati de proiectul fara precedent, mai multi entuziasti au realizat un videoclip intitulat “Large Hadron Rap”. Acesta a adunat peste un milion de vizualizari, si surprinde un grup de “cercetatori” care explica detaliile referitoare la inovatiile stiintifice ale proiectului mai sus amintit.
    Andreea-Daniela RAICU
    sursa:ziua

Leave a comment